Grøntsager er ikke my thing

Og det er et problem, når man ifølge dyrtkøbte kostplan, Sundhedsstyrelsen og kostpyramiden skal spise latterligt mange af slagsen i alle mulige farver og former. Én eller anden dag vågner jeg op og har fået en aha-oplevelse. Sådan en oplevelse af at grøntsager er bedre end snøfler og kridhvidt franskbrød med peanutbutter og hjemmelavet marmelade.

Børnene er vilde med broccoli og agurk, men ret meget andet takker de nej til. Som forældre har man evigt dårlig samvittighed over et eller andet. Herhjemme fylder kosten meget lige for tiden. Jeg vil gerne lære dem at have mod på at smage nye ting.

Da jeg fik en mail fra et firma, der ønskede at lave et samarbejde, hvor jeg mod et ærligt skriv på bloggen modtog en Philips centrifugejuicer kunne jeg ikke takke nej.  Min ret fine juicer sørger for, at jeg og børnene får langt flere grøntsager end BF (before juicer). Der er to sider af sagen, som gør at jeg er fascineret af juice-bølgen. 1) Man skal ikke tygge sig igennem en hel middagstallerken fuld af grønt 2 gange om dagen. 2) Man kan kvæle/carmouflere  evt. dårlig smag af en grøntsag med citron/lime og ingefær eller lidt sød frugt.

Da jeg fik min juicer med posten gik vi straks i gang med at eksperimentere. Èn af favoritterne herhjemme er juice lavet af gulerod, rødbede, æble, ingefær og lime. Den glider lige ned – også hos børnene. En anden favorit er gulerod, appelsin og ingefær. Men så strakte fantasien heller ikke længere. Derfor hentede jeg en app – Healthy Drinks – af Philips som har rigtig mange lækre juiceopskrifter med flotte og inspirerende billeder. Jeg kan klart anbefale Anti oxidant med bær, druer, ingefær, gulerod og rødbede. Detox-juicen er også lækker. Bertil vælger en juice fra appen og så ser vi om vi kan lave noget der minder om, afhængigt af indholdet i køleskabet.

img_0693-1.jpg

Vi har faktisk en gammel juicer i forvejen som Per slæbte med ind i vores parforhold for 7 år siden. Vi har brugt den nogle gange, men rengøringen efterfølgende gjorde, at den fik lov at stå urørt i ulækkert lang tid efter brug, hvis den overhovedet blev taget i brug. Frugtkøds-opsamleren var for stor til en opvaskemaskine (som vores) og resten af den blev aldrig rigtig ren pga. de mange kante/bøjninger i plastikken.

Faktum i en børnefamilie er, at vi ikke behøver flere ting i hjemmet der kræver al for meget rengøring. Vi laver i forvejen ikke ret meget andet. At skulle lave juice med ungerne er rigtig sjovt og hyggeligt og et sundt alternativ. De synes det er spændende og er også nysgerrige på, hvordan det smager. Skulle man bruge lang tid på rengøring af maskinen efterfølgende, ville vi ikke komme til at bruge den. Min nye philipsjuicer er så nem at gøre ren. Den er let at skille ad, man skal ikke bruge en speciel opvaskebørste og negle for at få frugtkød ud af alle mulige kroge.

img_1076.jpg

 

I forhold til det der med, at man får mest ud af sine grøntsager gennem slowjuicing, så skriver en diætist der samarbejder med Philips, at centrifugejuice giver ernæringsrige juicer fyldt med vitaminer, enzymer og antioxidanter. Uanset hvad, så tvivler jeg ikke på, at det kun kan være sundt at få saft fra rødbeder, gulerødder, selleri, spinat mv. frem for slet ikke at få noget af det.

img_0960.jpg

I skrivende stund sidder jeg med snotnæse og poser under øjnene. Jeg overbeviser mig selv om, at en juice med gulerod, æble og 2 cm. ingefær snart får mig væk fra sofaen. Det gjorde en ostemad også tidligere på dagen. Min mor har været forbi med drivshusgrønt og hjemmedyrkede peber. Det viste sig at være en chili og ikke en peberfrugt, som jeg i meget store skiver havde placeret sirligt på ostemaden. Pga. massiv tilstoppet næse skulle det tage mange bidder før smerten bed sig fast. Og den bed hårdt.

Jeg vil faktisk anbefale mine læsere at juice. Jeg har ikke prøvet andre juicere end Philips centrifugejuicer så jeg kan ikke sige, at det er den bedste. Men den gør det godt. Den er børnevenlig, den er nem at gøre ren og den bliver brugt næsten dagligt herhjemme.

Jeg har set Philips Centrifugejuicer HR 1869 på tilbud hos www.kitchenone.dk til en fin pris.

Vi er fan!

//Camilla

4 tanker om “Grøntsager er ikke my thing”

 1. Det lyder så smart, og jeg har også flere gange overvejet om en juicer kunne være en genvej til flere grøntsager i ungerne. Vi har endda en opskriftsbog med juicer til børn (Flydende magi af Mads Bo) med fantasifulde navne som “Sure tæer i saftevand” og “Drageblod” – men ingen juicer. Jeg er lidt afskrækket af rengøringen, som du skriver om, og er bange for at det bare ender med at være (endnu) et aggregat som bare står urørt i skabet.

  Men du har lige fået mig til at overveje det endnu engang.

  1. Rengøring er som jeg skrev ikke noget vi mødre har brug for ekstra meget af. Min nye juicer er nem at gøre ren. Jeg vil klart anbefale dig og give det et forsøg. Det er hyggeligt og et sjovt og sundere alternativ til fx saftevand og sodavand. Mine unger vil ligeså gerne have en juice som de selv har været med til at lave 🙂

   Det kan være jeg skal anskaffe mig “Flydende Magi”. Det lyder som en bog helt i Bertils ånd!

   Tak for fif og feedback 🙂

 2. Juuuuhuuu – Fantastisk at læse Camilla!
  Det er lige præcis derfor jeg elsker at få småbørnsmødre til at juice. Det tager ingen tid og man kan få en hel røvfuld grøntsager, som man ellers hverken orkede at lave eller spise.

  Det er også den ene af de 2 juicemaskiner som jeg anbefaler småbørnsmødre at købe, når de skal juice, så du er bare helt på rette spor <3 <3

  Kærlig hilsen
  Maj fra http://www.juicingforsmåbørnsmødre.dk

  1. Fedt, at du også vil anbefale samme juicer. Vi er stadig begejstret for det. Det er både hyggeligt at lave med børnene og så er det altså bare et skide godt alternativ til saftevand 🙂

   Tak fordi du gav feedback og læste med!
   Kh

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *